Lysåsen hyttefelt på Fister i Hjelmeland har flott utsikt utover Fisterfjorden og mot Ryfylkeøyene. Påsken 2018 er det innflytting i en av de 17 hyttene. Anne og Børre Meinseth, sikkert med besøk av de tre barna, innvier drømmehytta sin.

Sunnmøringen er kommet hjem på Fister

Jadarhus har hatt gleden av å bygge den flotte hytta, tegnet av Olav Liknes hos arkitekt Eskild Kvala AS i Kopervik. Mange tilfeldigheter har ført fram til teamet bak hytta med panoramautsikten. Kortversjonen av historien kommer her.

Heltene er blitt veteraner

Bryne-, Viking- og Herenveen-spilleren Børre traff Anne. Anne traff Børre. De slo seg ned på Sola, og de tre barna har rukket å bli 24, 21 og 19. Yngstemann spiller på A-laget på Sola. Han er seriøs og kan bli god, ifølge faren som er inspektør på Sola ungdomsskole. Selv “roer han litt ned” etter 17 sammenhengende år som trener etter egen karriere. Spiller litt for moro skyld med gamle helter som Rune Medalen, Ingve Bøe og Ulf Karlsen. De er blitt veteraner! Og så hjelper han til litt rundt A-laget til Sola.


20-årige Børre Meinseth jubler sammen med en annen Bryne-helt, Arne Larsen Økland, i 1987. Foto: Josimar.

Forelsket i Ryfylke

– Hele familien ble tidlig forelsket i Ryfylke. Svigerforeldrene mine har hytte på Finnøy, og det har vært vårt paradis i mange år. Det er en grunn til at ungene dyrker fridykking, fisking og bading, forteller 51-åringen.
– Mange venner skal ha ære for at hytta på Fister er blitt det den er. Min beste kamerat, Magnar Eidsvåg, har vært til uvurderlig hjelp i hele prosessen. Men det begynte med at en i slekta fortalte om en Ryfylke-plass med fantastisk utsikt. Du som sunnmøring kommer til å like deg, mente han. Og det gjorde jeg. Kjærlighet ved første blikk. Panoramautsikt med solnedgang og “raud” himmel, sier Børre – som har holdt godt på dialekten.


Den nydelige utsikten fra Meinseth-hytta i Lysåsen på Fister.

Mål på første forsøk

– Neste tilfeldighet var at jeg spurte en kompis som er takstmann om tips til arkitekt. Og det hadde han. Han hadde lagt merke til hvor bra hyttene fra Kvala AS var. Så da gikk vi for dem. Fikk litt hjelp til å skissere hva vi tenkte oss, før arkitekten kom og så hvordan hytta burde plasseres på den litt smale tomta. Og etter at vi fikk førsteutkastet, er det jammen ikke mange endringene som er gjort, sier Børre Meinseth.
Hytta til familien Meinseth består av hovedhytte med hems pluss anneks. Bebygd areal er nærmere 140 m2, med BRA på ca. 110 m2.

Vant på kvalitet og pris

– Med komplette tegninger hentet vi inn pris fra fire byggefirma. Kravene var at byggefirmaene måtte ha bra rykte, brukbar størrelse og at vi kunne kommunisere enkelt. Jadarhus var best på summen av kvalitet og pris, og vi er veldig fornøyd med valget.

– Stian Vadla i Jadarhus har vært kontaktperson og byggeleder. Vi har selvsagt ikke vært enige om alt, men hele tiden hatt en tett og god kommunikasjon og behandlet hverandre med respekt. Stian har i stor grad vært løsningsorientert og rådført seg med arkitekten om nødvendig.


Børre Meinseth i prat med Jadarhus-teamet sitt: F.v. Alexander Henriksen, Stian Vadla og Torvald Barka.

Tømmermennene helt topp!

– De to tømmermennene, Torvald Barka og Alexander Henriksen, har gjort en kjempejobb. De får masse skryt for arbeidet av byggekyndige venner vi har, og det er veldig kjekt å høre for Anne og meg, sier Børre som også har båt på gang. Det er bare et par presise langpasninger til sjøbod og brygge.

– Jo lenger ut i byggeprosessen vi har kommet, jo mindre er båten blitt. Blir nok en oppblåsbar start, ler Børre som allerede stortrives i Lysåsen.

– Jeg brukte noen år på å akklimatisere meg på flate Jæren, men for en sunnmøring er Fister som å komme hjem igjen. Den flotte utsikten ut i havet, den fine småbåthavna og “Sunnmørsalpene” med snø i bakkant. Her kjenner jeg fred og ro, sier Børre Meinseth.